top of page
Rehabilitación de fachadas, cubiertas, patios, medianeras, interiores, refuerzos, instalaciones y más en Barcelona

L'edificació a Catalunya consolida l'inici de la recuperació, lluny encara de la normalitzac

Malgrat que les dades del Visat indiquen un increment del 26% en la superfície visada respecte l’any 2014, l’anàlisi detallat dels projectes executius demostra que el sector encara no remunta amb la velocitat necessària.


El COAC ha analitzat el dilluns 25 de gener, en una convocatòria oberta als mitjans de comunicació, l’activitat de construcció i rehabilitació a Catalunya referents a l’any 2015. L’any 2015 s’ha tancat amb 2.881.076 m2 visats, un 26% més que el 2014. Es tracta d'una xifra molt positiva, però cal subratllar algunes consideracions per avaluar adequadament l'estat del sector: 1.- No estem davant d’un creixement sostingut durant tot el 2015: en la primera meitat de l’any es va produir un fort increment que després no ha continuat. 2.- L’augment de la superfície visada respon en bona part al visat de projectes de gran envergadura (més de 10.000m2), alguns aturats per la crisi que s’han reprès el 2015. 3.- La superfície visada segueix encara a nivells baixíssims a tot el territori català, i molt per sota dels nivells de construcció i rehabilitació habituals en l’entorn europeu. Continua sent una situació insostenible per al sector, que necessita polítiques d’incentiu per reactivar-se des del punt de vista econòmic i acabar el seu procés de modernització.

ANÀLISI PER TERRITORI La província de Barcelona (sense tenir en compte la ciutat de Barcelona) creix per primer cop, havent-se visat un 38,45% més que l’any 2014. Cal tenir en compte, però, que un 24,3% d'aquest total són grans projectes de més de 10.000 m2. Barcelona ciutat, malgrat haver tingut un augment important el 2014 (77,9%), el 2015 ha crescut d'una manera molt més continguda (14,7%). La resta de demarcacions (Girona, Tarragona, Lleida i Ebre) mantenen la tendència general d’increment de la seva superfície visada. ANÀLISI PER TIPOLOGIA D'EDIFICACIÓ En termes absoluts l’obra nova és la que continua experimentant una pujada més significativa (33%), situant-se prop dels 1.800.000 m2 visats. La superfície visada de rehabilitació també ha crescut, estant al voltant dels 1.000.000 m2, tot i que respecte l’obra nova aquest creixement és molt més moderat (18%). ANÀLISI PER USOS Les dades actuals fan pensar en una recuperació de l’habitatge, que creix més que el no habitatge, començant així a normalitzar-se. Pel que fa els usos a què es destina el no habitatge, es detecta un augment considerable en el comercial, que de nou respon al visat de grans projectes. La resta de sectors no es recuperen, i en alguns casos segueixen la seva particular davallada: educació, sanitat o indústria, per exemple. Pel que fa al nombre d'habitatges visats, el 2015 s’ha tancat amb un total de 6.351, el que suposa un increment del 47% respecte el del 2014.

CONCLUSIONS El volum total de superfície visada encara segueix estant molt per sota de la xifra de mínima normalitat. Encara no estem davant d’una recuperació estructural amb suficient força del sector. Existeix molta heterogeneïtat en quant a la tipologia de projectes, tot i que els grans suposen major impacte en el creixement global. Constatem doncs que la reactivació del sector segueix sense repercutir ni a la majoria del col·lectiu d’arquitectes ni a d’altres professionals i empreses del sector. L’increment d’activitat que es reflecteix amb la superfície visada afecta en gran mesura a projectes de gran envergadura, situats a la província de Barcelona. El creixement segueix sense ser significatiu a la resta de províncies. El fort creixement que va tenir la ciutat de Barcelona l’any 2014 (més d’un 70%) no s’ha mantingut durant el 2015, tot i que ha seguit creixent (un 15% respecte l’any anterior). Les dades fan evident el que el COAC ja porta temps reclamant: la necessitat d’implementar mesures de canvi estructural per impulsar i orientar la recuperació del sector i, de retruc, de l’economia.


Font: COAC


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Etiquetas
No hay tags aún.
Siguenos
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon

CONTACTO

C. Mir Geribert, 8 baixos 08014 Barcelona

Tel: 93 425 16 22

Fax: 93 425 24 48

info@restauri.es

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

¡Tus datos se enviaron con éxito!

bottom of page